Assessment of Experiences of Patients Discharged from Intensive Care Units
1Manisa State Hospital, Internal Medicine Service, Manisa, Turkey
2Department of Internal Medicine Nursing, Celal Bayar University Manisa School of Health, Manisa, Turkey
J Crit Intensive Care 2015; 6(3): 90-97 DOI: 10.5152/dcbybd.2015.955
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Objective: The purpose of this study was to assess the experiences of patients discharged from intensive care units.
Material and Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted with 190 patients who were hospitalized in intensive care units for 24 h and over in a university hospital and a public hospital in Manisa, Turkey. Data were collected by a demographic questionnaire and the Intensive Care Experience Scale. Mean±standard deviation, percentage, Pearson correlation coefficient, and Kruskal–Wallis and MannWhitney U tests were used in the statistical analysis.
Results: The mean age of the patients was 56.6±10.8 years, and 60% of the patients were males. It was found that the patients’ awareness of the environment in the intensive care unit subscale score of the Intensive Care Experience Scale was significantly different depending on gender and the length of stay in the intensive care unit (p<0.05). It was found that the patients’ satisfactions levels about care the in intensive care unit subscale score of the Intensive Care Experience Scale was significantly difference depending on the type of intensive care unit and the length of stay in the intensive care unit (p<0.05).
Conclusion: The results of this study show that being aware of the environment in intensive care unit was dependent the length of stay in the intensive care unit and gender and that satisfaction levels about care in the intensive care unit were affected by the length of stay in the intensive care unit and the type of intensive care unit. (Yoğun Bakım Derg 2015; 6: 90-7)


Yoğun Bakım Ünitesinden Taburcu olan Hastaların Yoğun Bakım Deneyimlerinin Değerlendirilmesi
1Manisa Devlet Hastanesi, İç Hastalıkları Servisi, Manisa, Türkiye
2Celal Bayar Üniversitesi Manisa Sağlık Yüksekokulu, İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Manisa, Türkiye
Journal of Critical and Intensive Care 2015; 3(6): 90-97 DOI: 10.5152/dcbybd.2015.955

Amaç: Bu çalışmada amaç, yoğun bakım ünitesinden taburcu olan hastaların yoğun bakım deneyimlerinin değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu araştırma, Manisa merkezdeki bir devlet ve bir üniversite hastanesinin yoğun bakım ünitelerinde 24 saatten daha uzun süre yatan ve servise nakledilen 190 hasta ile yürütüldü. Araştırmada veriler, araştırmacı tarafından Sosyodemografik Bilgiler Soru Formu ve Yoğun Bakım Deneyimleri Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde, ortalama ± standart sapma, yüzde dağılımları ve Pearson korelasyon, Kruskal Wallis, Mann-Whitney U testleri kullanıldı.
Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların yaş ortalaması 56,6±10,8 yıl olup %60’ı erkekti. Hastaların Yoğun Bakım Deneyimleri Ölçeği’nin “Yoğun Bakım Ünitesinde İken Çevrenin Farkında Olma” alt ölçeğinden aldıkları puanlar arasında cinsiyet ve yoğun bakım-da yatış süresine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu bulundu (p<0,05). Yoğun Bakım Deneyimleri Ölçeği’nin “Yoğun Bakım Ünitesindeki Bakımdan Memnuniyet” alt boyutundan aldıkları puanlar arasında yoğun bakım ünitelerinde yatış süresi ve yattıkları yoğun bakım ünitesine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (p<0,05).
Sonuç: Araştırma sonuçları, yoğun bakımda kalış süresi ve cinsiyetin farkındalık düzeyini, yoğun bakım türü ve yoğun bakımda kalış süresinin de bakımla ilgili memnuniyetleri etkilediğini göstermektedir. (Yoğun Bakım Derg 2015; 6: 90-7)