Association Between Anxiety and Depression and Needs of Patient Families in Cardiovascular Surgery Intensive Care Unit
1Clinic of Psychiatry, Hitit University, Çorum Erol Olçok Training and Research Hospital, Çorum, Turkey
2Clinic of Cardiovascular Surgery, Hitit University Corum Erol Olçok Training and Research Hospital, Corum, Turkey
3Hitit University, Department of Cardiovascular Surgery, Çorum, Turkey
4Hitit University, Department of Psychiatry, Çorum, Turkey
J Crit Intensive Care 2018; 9(3): 63-67 DOI: 10.5152/dcbybd.2018.1906
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Objective: In this study, we primarily aimed to determine “needs” and “anxiety and depression symptom levels” among families of patients who were followed up in cardiovascular surgery intensive care unit (ICU). Furthermore, we sought to investigate the association of anxiety and depression with these needs.
Material and Methods: This descriptive study was con-ducted with relatives of 99 patients who were hospitalized for minimum 24 and maximum 72 hours in cardiovascular surgery ICU. Hospital Anxiety and Depression Scale and Critical Care Family Need Inventory were applied. Percentages and averages were used in descriptive statistics. Moreover, t-test and One Way ANOVA tests were used for comparisons between the gender and relationship groups. Pearson’s two-way correlation analysis was used to deter-mine the association between scores obtained from above mentioned scales.
Results: The “anxiety” and “depression” subscale scores of female relatives were higher than those of male relatives. The “information” need scores of spouses were higher than tho se of other family members, and depression level scores of spouses were higher than those of non-consanguineous relatives. Moreover, “proximity/assurance” and “anxiety and depression” subscale scores were related.
Conclusion: Patients’ relatives show high anxiety and depression symptoms and they strongly need proximity and assurance. Meeting these requirements may reduce symptoms of anxiety and depression.


Kardiyovasküler Cerrahi Yoğun Bakım Birimlerinde Hasta Yakınının Gereksinimleri: Anksiyete ve Depresyon İle İlişkisi
1Hitit Üniversitesi, Çorum Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Psikiyatri Kliniği, Çorum, Türkiye
2Hitit Üniversitesi Çorum Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kalp ve Damar Cerrahi Kliniği, Çorum, Türkiye
3Hitit Üniversitesi, Kalp ve Damar Cerrahi Anabilim Dalı, Çorum, Türkiye
4Hitit Üniversitesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çorum, Türkiye
Journal of Critical and Intensive Care 2018; 3(9): 63-67 DOI: 10.5152/dcbybd.2018.1906

Amaç: Bu çalışmada öncelikle kardiyovasküler cerrahi yoğun bakım biriminde yatarak tedavi gören “hastaların ya-kınlarının gereksinimleri” ile “anksiyete ve depresyon belirti düzeylerinin” belirlenmesi, ikincil olarak da bu belirtilerin gereksinimler ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma Kardiyovasküler Cerrahi Yoğun Bakım biriminde en az 24 en fazla 72 saat süresince yatarak tedavi gören 99 hastanın yakınları ile gerçekleştirilmiştir. Hastane Anksiyete ve Depresyon Öl-çeği (HADÖ) ve Yoğun Bakım Birimlerinde Hasta Yakınları Gereksinim Ölçeği (CCFNI) uygulanmıştır. Tanımlayıcı ista-tistiklerde; yüzde ve ortalamalar, cinsiyet ve yakınlık düzeyi gruplarının karşılaştırılmasında t testi ve Tek Yönlü ANOVA testi; ölçek puanları arasındaki ilişkinin belirlenmesinde ise Pearson iki yönlü korelasyon analizi kullanılmıştır.
Bulgular: Kadın hasta yakınlarının “anksiyete” ve “depresyon” alt ölçek puanları erkek hasta yakınlarının puanından yüksek bulunmuştur. Hastanın eşlerinin “bilgi” gereksinim puanları diğer aile bireylerinden ve hasta eşlerinin “depresyon düzeyi” puanları akraba olmayan yakınlarının puanla-rından daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca ‘’güvenlik/yakınlık’’ ile ‘’anksiyete ve depresyon’’ alt ölçekleri arasında ilişki sap-tanmıştır.
Sonuç: Yoğun bakımda hastası olan hasta yakınları yüksek anksiyete ve depresyon belirtileri sergilemektedirler ve onların güçlü güvenlik ve yakınlık gereksinimleri olmaktadır. Bu gereksinimlerin karşılanması anksiyete ve depresyon belirtilerini azaltabilir.