Abstract
Background & Objectives: Indirect calorimetry(IC) is used in the calculation of energy consumption (EE) in critical care patients. In this study, it was aimed to compare the frequently used equations with IC in different body weight and disease classes and to determine relationship between them and disease severity.
Materials & Methods: 100 mechanically ventilated critical care patients were prospectively included in the study. Measurements were done on 3th, 4th and 5th days of ICU stay with IC and Harris Benedict (HB), Penn State 2003(PS), Schofield(SCH), Swinamer (SW) and Ireton-Jones(IJ) equations were calculated and APACHE II and SAPS II scores were determined. Bland-Altman limits of agreement analysis was done to determine the range of error with each predictive equation compared to the measured IC.
Results: The mean age±standard deviation was 66,10 ± 14,98 years and mean body mass index was 24,91 ± 4,45 kg.m-2 for the study group. Mean±standard deviation for APACHE II score and SAPS II were 23,42 ± 8,47 and 42,23 ± 10,62. Measured EE was 1828, 580 ± 436, 272 kcal/day. Correlation analysis between equations and IC showed that all equations were moderately correlated with IC. For all weight categories and equations , the limits-of agreement range was large. For the patient group, the bias was lowest with the PS predictive equation (mean error 14 kcal/ day). HB and PS equations have better agreement with IC than others do. No correlation was observed between severity scores and EE.
Conclusion: Predictive formulas for EE is not reliable in determining the energy, confidence intervals are wide in ICU patients necessitating mechanical ventilation.
Giriş ve Amaçlar: Yoğun bakım hastalarında enerji tüketiminin (EE) hesaplanmasında indirek kalorimetre (IC) kullanılır. Bu çalışmada, farklı vücut ağırlıkları ve hastalık sınıflarında olan hastalarda sık kullanılan eşitliklerin IC ile karşılaştırılması ve hastalık şiddeti ile bunların arasında ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya mekanik ventilasyon uygulanan 100 yoğun bakım hastası prospektif olarak dahil edildi. Yoğun bakım ünitesi yatışının 3. 4. ve 5. günlerinde IC ölçümleri yapıldı ve Harris Benedict (HB), Penn State 2003 (PS), Schofield (SCH), Swinamer (SW) ve Ireton-Jones (IJ) denklemleri hesaplandı, APACHE II ve SAPS II skorları belirlendi. Bland-Altman limit analizi, ölçülen IC'ye kıyasla her bir tahmin denklemi ile hata aralığını belirlemek için kullanıldı.
Bulgular: Çalışma grubunun yaş ortalaması ± standart sapması 66,10 ± 14,98 yıl ve vücut kitle indeksi ortalaması 24,91 ± 4,45 kg.m-2 idi. APACHE II skoru ve SAPS II için ortalama ± standart sapma 23,42 ± 8,47 ve 42,23 ± 10,62 idi. Ölçülen EE 1828, 580 ± 436, 272 kcal / gündü. Denklemler ve IC arasındaki korelasyon analizi, tüm denklemlerin IC ile orta derecede ilişkili olduğunu göstermiştir. Tüm ağırlık kategorileri ve denklemleri için, anlaşma aralığının sınırları büyüktü. Hasta grubu için bias PS tahmin denklemi ile en düşüktü (ortalama hata 14 kcal / gün). HB ve PS denklemleri, IC ile diğerlerinden daha iyi bir uyuma sahiptir. Hastalık şiddet skorları ile EE arasında bir korelasyon gözlenmedi.
Sonuç: Enerji tüketiminin belirlenmesinde tahmin edici formüller güvenilir değildir, mekanik ventilasyon gerektiren yoğun bakım hastalarında güven aralıkları geniştir.