In Vitro Antifungal Activities of Antimicrobial Coated/Impregnated Central Venous Catheters Against Candida Albicans
1Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of General Surgery, Sıhhiye, Ankara, Turkey
2Ankara Keçiören Research and Education Hospital, Division of General Surgery, Keçiören, Ankara, Turkey
3Vehbi Koç Foundation, İstanbul American Hospital, İstanbul, Turkey
4Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Clinical Microbiology and Infectious Disease, Sıhhiye, Ankara, Turkey
J Crit Intensive Care 2010; 1(1): 10-13
Full Text PDF

Abstract

Introduction: Antimicrobial coated catheters have variable activities against microorganisms and little is known about their antifungal effect. The aim of the present study was to determine and compare the antifungal activities of silver sulfadiazinechlorhexidine impregnated, minocycline and rifampicin bonded and rifampicinmiconazole coated catheters against Candida albicans.
Material and Methods: A non-antiseptic Hickman catheter was used as a control group. All catheter segments were trisected in one-centimeter pieces and were immersed in phosphate-buffered saline (0.01 mol/l ) with 0.25% dextrose and incubated at 37 oC. This solution was replaced daily. On days 1, 3, 14 and 21, a 1 ml standardized inoculum Candida albicans was added for 30 min and then replaced with phosphatebuffered saline with 0.25% dextrose. One-third of the samples were sonicated and plated to determine fungal adherence immediately at 30 min. The remaining segments were plated in sabora-dextrose agar after 4 and 24 h incubation time to determine the further formation of fungal colonies.
Results: Rifampicin-miconazole impregnated catheters signifi cantly prevented initial fungal adherence and 4th hour colonization for the entire study period. At 24 hours, although the rifampicin-miconazole catheter colonization was lower, this did not reach statistical signifi cance. Silver sulfadiazine-chlorhexidine impregnated and minocycline-rifampin coated catheters prevented neither initial candidial adherence nor colonization.
Conclusions: Central venous catheters coated with rifampicin-miconazole were found to be effective against initial candidial adherence. These catheters are also effective against Candida albicans colonization for a limited time period. (Yoğun Bakım Derg 2010; 1: 10-3)


Antimikrobiyal Kaplı Santral Venöz Kateterlerin Candida Albicansa Karşı In Vitro Antifungal Aktiviteleri
1Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Sıhhiye, Ankara, Türkiye
2Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Kliniği, Keçiören, Ankara, Türkiye
3Vehbi Koç Foundation, Istanbul American Hospital, Istanbul, Turkey
4Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı, Sıhhiye, Ankara, Türkiye
Journal of Critical and Intensive Care 2010; 1(1): 10-13

Giriş: Antimikrobial ajanlarla kaplı kateterlerin değişik mikroorganizmalara karşı etkinlikleri farklıdır ve antifungal etkinlikleri pek bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı gümüş sulfadiazine-klorheksidin, minosiklin-rifampin ve rifampisin-mikonazol kaplı kateterlerin Candida albicans’a karşı antifungal etkinliklerini belirlemek ve karşılaştırmakdır.
Yöntemler: Çalışmada antiseptik kaplı olmayan Hickman kateterler kontrol grubu olarak kullanılmıştır. Tüm kateter parçaları bir santimetre uzunluğunda bölünmüş ve bu segmetler üçe ayrılmıştır. Kateter segmentleri fosfat tamponlu salin (0.01 mol/l) ve %0.25 dekstroz çözeltisinde 37 oC’de inkübe edilmiştir. Çözelti günlük olarak değiştirilmiştir. Bir, 3, 14 ve 21. Günlerde 1 ml standart Candida albicans özeltisi 30 dakika süre ile eklenmiş ve ardından fosfat tamponlu salin (0.01 mol/l) ve %0.25 dekstroz ile tekrar inkübe edilmiştir. Örneklerin üçte birinden 30 dakika sonra sonikasyon işlemini takiben ekim yapılmış ve ilk fungal yapışma değerlendirilmiştir. Kalan kateter segmentlerden 4 ve 24 saat sonra fungal çoğalmayı değerlendirmek için sabora-dekstroz agar vasatına ekim yapılmıştır.
Bulgular: Rifampisin-mikonazol kaplı kateterler tüm çalışma boyunca başlangıç ve 4. saat fungal yapışmayı anlamlı olarak azalttı. Yirmidördüncü saatte, bu kateterlerde kolonizasyon
daha az olsa da istatistiksel olarak anlamlı değildi. Gümüş sulfadiazine ve minosiklin-rifampin kaplı kateterler başlangıç fungal yapışmayı ve sonra gelişen kolonizasyonu
önlemedi.
Sonuç: Rifampisin-mikonazol kaplı kateterler başlangıç fungal yapışmayı önlemede etkindirler.
Bu kateterlerin Candida albicans kolonizasyonunu engellemede ise sınırlı bir süre etkinlikleri vardır. (Yoğun Bakım Derg 2010; 1: 10-3)