Nursing Care of Critically Ill Patients
1Istanbul University Istanbul Faculty of Medicine, Directorate of Nursing Services, Istanbul, Turkey
2Istanbul University Florence Nightingale School of Nursing, Department of Nursing Principles, Istanbul, Turkey
J Crit Intensive Care 2011; 2(1): 21-25 DOI: 10.5152/dcbybd.2011.05
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

In intensive care units, which are defi ned as centers where many life saving instruments are used most frequently, many invasive treatment interventions are applied to patients without their consent. These interventions also affect the physiological and psychological recuperation progress adversely. It is only possible for patients in intensive care units to be unaffected or minimally affected by these poor conditions by individualized nursing care. In this direction, nurses working in the intensive care units should diagnose the problems of patients in their care,rapidly defi ne care objectives, plan nursing interventions and put them to work and evaluate the outcomes of their applications well. It is believed that this article would be a guide for nurses working in the intensive care unit environment. (Yoğun Bakım Derg 2011; 1: 21-5)


Yoğun Bakım Hastasında Hemşirelik Bakımı
1İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü, İstanbul, Türkiye
2İstanbul Üniversitesi Florence Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu, Hemşirelik Esasları Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
Journal of Critical and Intensive Care 2011; 1(2): 21-25 DOI: 10.5152/dcbybd.2011.05

Yaşamı tehdit altında olan hasta bireylere, olabilecek en üst düzeyde yarar sağlamak amacıyla kullanılan çok sayıda yaşam kurtarıcı teknolojik araç gereçlerin bulunduğu merkezler olarak tanımlanan yoğun bakım ünitelerinde, bireylerin istemi dışında çok fazla tedavi edici girişim uygulanmaktadır. Bu girişimler bireylerin fi zyolojik ve psikolojik iyileşme süreçlerini de olumsuz yönde etkilemektedir. Yoğun bakım ünitesinde bakım ve tedavi alan bireylerin bu olumsuz durumlardan etkilenmemesini ya da mümkün olduğu kadar az etkilenmesini sağlamak ancak bireyselleştirilmiş kaliteli bir hemşirelik bakımı ile mümkün olabilir. Bu doğrultuda yoğun bakım ünitesi gibi özel bir birimde çalışan hemşirelere önemli sorumluluklar düşmektedir. Bu sorumluluklarının başında yoğun bakıma gereksinim duyan bireylere hemşirelik bakım süreci doğrultusunda bakım vermek gelmektedir. Bu noktadan hareketle makalenin yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelere rehber olacağı düşünülmektedir. (Yoğun Bakım Derg 2011; 1: 21-5)