Successful Control of Nosocomial VRE Outbreak: Experiences of Hospital Infection Control Committee
1Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, Zonguldak Karaelmas University Faculty of Medicine, Zonguldak, Turkey
2Department of Medical Microbiology, Zonguldak Karaelmas University Faculty of Medicine, Zonguldak, Turkey
3Hospital Infection Control Committee, Zonguldak Karaelmas University Application and Research Hospital, Zonguldak, Turkey
J Crit Intensive Care 2011; 2(2): 44-48 DOI: 10.5152/dcbybd.2011.10
Full Text PDF

Abstract

Aim: The aim of this study is to describe the methods used to control the first monoclonal vancomycin resistant enterococcus (VRE) outbreak which emerged in September 2005 in a university hospital in Turkey.
Material and Methods: Following detection of the first VRE positive case, surveillance with stool or rectal swab cultures from all the hospital inpatients was performed. Patients were categorized according to their potential risk of exposure to VRE; VRE positive cases, primary contacts and secondary contacts. Isolation and cohortion of the patients were performed according to this categorization. Hospital wide information and training programs were conducted for healthcare workers (HCW) and strict contact isolation precautions were implemented in the hospital.
Results: Apart from the index case, three additional cases were detected. The recommendations of the Center for Disease Control and Prevention (CDC) were adopted and implemented in our hospital and the outbreak was controlled within one month.
Conclusion: Categorization of patients according to their possible risk of exposure to VRE may be useful in determining the form and extent of control measures, especially in the hospitals with limited resources. (Yoğun Bakım Derg 2011; 2: 44-8)


Nozokomiyal VRE Salgınının Başarılı Bir Şekilde Kontrolü: Hastane Enfeksiyon Kontrol Komitesinin Deneyimleri
1Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Zonguldak, Turkey
2Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Zonguldak, Turkey
3Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Hastane Enfeksiyon Kontrol Komitesi, Zonguldak, Turkey
Journal of Critical and Intensive Care 2011; 2(2): 44-48 DOI: 10.5152/dcbybd.2011.10

Amaç: Bu çalışmanın amacı Türkiye’de bir üniversite hastanesinde 2005 Eylül ayında ortaya çıkan ilk monoklonal vankomisine dirençli enterekok (VRE) salgınını kontrol etmek için kullanılan yöntemleri açıklamaktır.
Gereç ve Yöntemler: VRE pozitif ilk olgunun saptanmasını takiben hastanede yatan tüm hastalardan gaita ve a rektal sürüntü kültürleri alınarak VRE sürveyansı yapıldı. Hatalar VRE ile potansiyel temas riskine göre; VRE pozitif olgular, birincil temaslılar ve ikincil temaslılar şeklinde sınıflandırıldı. Hastaların izolasyon ve kohortlaması bu sınıflamaya göre yapıldı. Sağlık çalışanları için hastane genelinde bilgilendirilme ve eğitim programları yapıldı ve hastanede temas izolasyonu önlemleri sıkı bir şekilde uygulandı.
Bulgular: İndeks olgudan itibaren üç yeni olgu daha saptandı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) önerileri hastanemiz koşullarına uyarlanarak uygulandı ve salgın bir ay içinde kontrol altına alındı.
Sonuç: Özellikle olanakları kısıtlı hastanelerde, hastaların VRE ile olası temas riskine göre sınıflandırılması alınacak kontrol önlemelerinin nitelik ve boyutunun belirlenmesinde yararlı olabilir. (Yoğun Bakım Derg 2011; 2: 44-8)