Retrospective Evaluation of Surgical and Medical Patients Admitted to a Mixed Intensive Care Unit
1Ankara Atatürk Training and Research Hospital, Internal Medicine Intensive Care Unit, Ankara, Turkey
2Clinic of Anesthesia and Reanimation, Ankara Atatürk Training and Research Hospital, Ankara, Turkey
J Crit Intensive Care 2012; 3(1): 5-8 DOI: 10.5152/dcbybd.2012.02
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Aim: Characteristics, need for organ support therapies and lengths of stay of surgical and medical patients in a mixed intensive care unit (ICU) were compared for effective utilization of ICU beds in mixed ICU’s.
Material and Methods: The prospectively collected data of 154 patients who were cared for in our mixed ICU between 01.03.2010 and 31.07.2010, were retrospectively evaluated. The patients were grouped into two as medical and surgical patients. Trauma patients were included in the surgical patients group. The demographic data, APACHE II scores, invasive procedures performed, ICU and hospital lengths of stay (LOS) were analysed using the Mann-Whitney U, Chi-square, student’s t-test and Spearman’s correlation test.
Results: Of the 154 patients, 55 (35.7%) were medical and 99 (64.3%) were surgical patients. Of the surgical patients, 7 (7.1%) were non-operated patients admitted after trauma. Groups were similar in age, sex, APACHE II scores, and expected mortality rates. The number of intubated patients, patients needing invasive hemodynamic monitorization, transfusion or central venous catheterisation were similar in both groups. However, in the medical patients group, the need for hemodialysis or tracheostomy was significantly higher (p<0.001, p=0.039). Also, the medical patient ICU LOS, ICU and hospital mortality were significantly higher than the surgical group (p<0.001, p=0.002). There was a weak, positive, statistically significant correlation between ICU LOS and APACHE II score (r=0.261; p=0.007).
Conclusion: Even though the APACHE II scores may be similar, medical patients required organ support systems more often, and their LOS and mortalities were higher compared to the surgical patients in our ICU. During the planning of ICU admissions, keeping this knowledge in mind will optimize utilization of the ICU beds. (Yoğun Bakım Derg 2012; 1: 5-8)


Karma Yoğun Bakımda Yatan Cerrahi ve Dahili Hastaların Retrospektif Olarak Değerlendirilmesi
1Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesi, Ankara, Türkiye
2Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anestezi ve Reanimasyon Kliniği, Ankara, Türkiye
Journal of Critical and Intensive Care 2012; 1(3): 5-8 DOI: 10.5152/dcbybd.2012.02

Amaç: Bu çalışmada karma yoğun bakımlarda yatakların etkin kullanımının sağlanabilmesi amacıyla, bir karma yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) yatan cerrahi ve dahili hastaların özellikleri, organ destek gereksinimleri ve yatış süreleri karşılaştırılmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Karma yoğun bakım ünitemizde 01.03.2010-31.07.2010 tarihleri arasında yatan 154 hastanın prospektif olarak tutulmuş kayıtları retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar dahili hastalar ve cerrahi hastalar olarak ikiye ayrıldı. Travma hastaları da cerrahi hastalar arasında kabul edildi. Hastaların demografik verileri, APACHE II skorları, yapılan invaziv girişimler, YBÜ ve hastane yatış süreleri Mann- Whitney U, Chi-kare, t-testi ve Spearman korelasyon testiyle değerlendirildi.
Bulgular: Belirlenen süre içinde yatan 154 hastanın 55’i (%35.7) dahili, 99’u (%64.3) cerrahi hasta grubuydu. Cerrahi hasta grubunun 7’si (%7.1) travma sonrası yatan, operasyon geçirmemiş hastalardı. Yaş, cinsiyet, APACHE II skorları, beklenen mortaliteleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak fark yoktu. Entübe olarak izlenen, invaziv kan basıncı takibi, transfüzyon ve santral venöz kateter gereken hasta sayısı her iki grupta da benzerdi. Ancak dahili hasta grubunda, cerrahi hasta grubuna göre hemodiyaliz gereksinimi ve trakeostomi açılan hasta sayısı istatistiksel olarak anlamlı fazlaydı (p<0.001, p=0.039). Ayrıca dahili hasta grubunun, cerrahi hasta grubuna göre YBÜ’nde yatış süresi, yoğun bakım ve hastane mortalitesi istatistiksel olarak anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.001-p=0.002). YBÜ’de yatış süresi ile APACHE II skoru arasındakiilişki incelendiğinde, aralarında pozitif yönlü, istatistiksel olarak anlamlı, zayıfbir korelasyon saptandı (r=0.261; p=0.007).
Sonuç: Karma yoğun bakım ünitemizde APACHE II skorları benzer de olsa cerrahi hastalara göre dahili hastaların organ sistemlerinin daha fazla desteklenmesi gerektiği, yatış sürelerinin uzun ve mortalitelerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Yatışlar planlanırken bu bilginin gözönüne alınması yatakların daha etkin kullanılmasını sağlayacaktır. (Yoğun Bakım Derg 2012; 1: 5-8)