The Relationship Between Anxiety, Pain Distress and Pain Severity Before and After Open Heart Surgery in Patients
1Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital, Department of Cardiovascular Surgery, Manisa, Turkey
2Celal Bayar University Manisa School of Health, Department of Internal Medicine, Manisa, Turkey
J Crit Intensive Care 2013; 4(1): 1-8 DOI: 10.5152/dcbybd.2013.02
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Objective: The aim of this study was to examine the pain severity, presence of anxiety and pain distress in patients before and after open heart surgery.
Material and Methods: The data for the research was collected at the Department of Cardiovascular Surgery in Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital during the office hours through face-to-face interviews between January and June 2012. The study was carried out with 81 patients who were suitable and met the criteria. The data collection form included questions about socio demographics, pain and disease, and the State-Trait Anxiety Inventory and Pain Distress Scale. The questionnaire was given to the patients 24 hours before the open heart surgery. The State-Trait Anxiety Inventory and Pain Distress Scale were administered to the same patients 48 hours after the surgery.
Results: The average age of the participants was χ±SD=59.5±8.3. Most were male patients. There was no statistically significant difference between the average scores taken from the State-Trait Anxiety Inventory (t=0.6 p>0.05; t=1.0 p>0.05) before and after the surgery. It was observed before the surgery that there was a statistically significant relationship between the average scores taken from the Pain Distress Scale and the severity of pain (r=0.38 p<0.01). Also while statistically significant relationship was found between the average scores taken from the State-Trait Anxiety Inventory and Pain Distres Scale both before surgery (r=0.32 p<0.01; r=0.68 p<0.01) and after surgery (r=0.40 p<0.01; r=0.26 p<0.05)
Conclusion: The results of the research show that anxiety, which is an emotional state or an individual characteristic, has an important role in pain perception. It is considered that the findings of the research will guide research into reducing the severity and distress of pain. (Yoğun Bakım Derg 2013; 4: 1-8)


Açık Kalp Cerrahisi Öncesi ve Sonrası Hastaların Kaygı ve Ağrı Distresi: Ağrı Düzeyi ile İlişkisinin İncelenmesi
1Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi, Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı, Manisa, Türkiye
2Celal Bayar Üniversitesi Manisa Sağlık Yüksekokulu, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Manisa, Türkiye
Journal of Critical and Intensive Care 2013; 1(4): 1-8 DOI: 10.5152/dcbybd.2013.02

Amaç: Bu çalışmada amaç, açık kalp cerrahisi planlanan hastalarda preoperatif ve postoperatif ağrı şiddeti, ağrı distresi ve kaygı düzeylerinin incelenmesidir.
Gereç ve Yöntemler: Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Kalp-Damar Cerrahisi Bölümünde Ocak-Haziran 2012 tarihleri arasında yürütülen araştırmanın verileri, mesai saatleri içerisinde hastalarla yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Araştırmaya dahil olma kriterlerine uygun 81 hasta ile çalışma yürütülmüştür. Araştırmanın veri toplama formları hastaların sosyo-demografik özellikleri, ağrı ve hastalığa ilişkin özelliklerini içeren sorular, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri ve Ağrı Distresi Ölçeğinden oluşmaktadır. Açık kalp cerrahisi planlanan bireylerle ameliyattan 24 saat önce görüşme yapılarak soru formu uygulanmıştır. Ameliyattan 48 saat sonra Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri ve Ağrı Distresi Ölçeği hastalarla görüşülerek tekrar uygulanmıştır.
Bulgular: Çalışmaya katılanların yaş ortalaması χ_ ±SD=59,5±8,3 olup, büyük çoğunluğu (%59,3) erkek hastalardır. Hastaların preoperatif ve postoperatif dönemde durumluk kaygı ölçeği ve sürekli kaygı ölçeğinden alınan toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (t=0,6 p>0,05; t=-1,0 p>0,05). Preoperatif dönemde ağrı şiddeti ile ağrı distresi ölçeğinin toplam puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (r=0,38 p<0,01). Ağrı distresi ve Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeğinden alınan toplam puan ortalamaları arasında hem preoperatif (r=0,32 p<0,01; r=0,68 p<0,01) hem de postoperatif dönemde (r=0,40 p<0,01; r=0,26 p<0,05) istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Sonuç: Araştırmamızın sonucunda, duygusal bir durum veya bireysel bir karakteristik olan kaygının ağrı algısında önemli bir rolü olduğu görülmüştür. Bulgularımızın, cerrahi girişim öncesi ve sonrasında kaygı ile doğrudan ilgilenerek, ağrı şiddeti ve ağrı distresini azaltmaya yönelik yapılacak araştırmalara da yol gösterici olacağı düşünülmektedir. (Yoğun Bakım Derg 2013; 4: 1-8)