2Department of Internal Medicine, Intensive Care Unit, Hacettepe University Faculty of Medicine, Ankara, Turkey
Abstract
Objective: Differences can be observed between genders in chronic obstructive pulmonary disease (COPD) arising from clinical, perceptual, and structural factors. The purpose of this study was to investigate the effects of gender on physical and physiological characteristics in acute exacerbation of COPD.
Material and Methods: Seventy-one patients with acute exacerbation of COPD (44 males, 27 females) participated in this study. Physical and demographical characteristics, vital signs, admission findings, comorbidities, arterial blood gas values, and chest radiography findings were recorded. Level of consciousness was determined using the Glasgow coma scale. Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II (APACHE II) score, acute physiology score, Charlson Comorbidity Index score, and Ottawa COPD Risk Scale score were calculated. Functional level was determined using the Functional Status Scale. Exercise capacity was analyzed. Treatments conducted for the subjects (medical treatment, respiratory support, and physiotherapy) were recorded.
Results: Male and female subjects with acute exacerbation of COPD were similar in terms of age, signs and symptoms, chest radiography findings, exercise capacity, Charlson Comorbidity Index score, and Ottawa COPD Risk Scale score (p>0.05). Females’ body mass index, APACHE II score, acute physiology score were significantly higher than those of males (p<0.05). The smoking history was significantly higher and functional capacity was lower in male subjects than in females (p<0.05). There were no significant differences in medical treatment, respiratory support, physiotherapy applications, and length of hospital stay between males and females (p>0.05)
Conclusion: Male and female patients with acute exacerbation of COPD had physical, physiological, and clinical differences. Smoking history was low, and their participation in daily life activities was less impaired. Physiotherapy applications and other treatments performed were similar between females and males, despite a higher disease severity in females. (Yoğun Bakım Derg 2015; 6: 27-33)
2Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Yoğun Bakım Ünitesi, Ankara, Türkiye
Amaç: Kronik obstrüktif akciğer hastalığında (KOAH) cinsiyetler arasında klinik, algısal ve yapısal faktörlerden kaynaklanan bazı farklılıklar görülebilmektedir. Bu çalışmada cinsiyetin KOAH akut atağının fiziksel fizyolojik ve klinik özelliklerine etkisinin araştırılması amacıyla planlandı.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya KOAH akut atağı nedeniyle izlenen 71 olgu (44 erkek, 27 kadın) alındı. Fiziksel ve demografik özellikler, vital bulgular, ilk yatış bulguları, eşlik eden sorunlar, arteriyel kan gazı değerleri ve akciğer radyografisi bulguları kaydedildi. Bilinç düzeyi Glasgow Koma Skalası kullanılarak belirlendi. Akut Fizyoloji ve Kronik Sağlık Değerlendirmesi II (APACHE II) puanı, Charlson Komorbidite İndeksi puanı ve Ottawa KOAH Risk Skalası puanı hesaplandı. Fonksiyonel düzey, fonksiyonel durum skalası ile belirlendi. Egzersiz kapasitesi sorgulandı. Olgulara uygulanan tedaviler (medikal tedavi, solunum desteği, fizyoterapi) kaydedildi.
Bulgular: KOAH akut atağında olan erkek ve kadın olgularda yaş, semptom ve bulgular, akciğer radyografisi bulguları, egzersiz kapasitesi, Charlson Komorbidite İndeksi puanı, Ottawa KOAH Risk Skalası puanı birbirine benzerdi (p>0,05). Erkeklerin sigara öyküsü anlamlı olarak daha yüksek; fonksiyonel kapasite ise anlamlı olarak daha düşüktü (p<0,05). Kadınların vücut kitle indeksi, APACHE II puanı ve akut fizyoloji skoru, erkeklerden anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,05). Erkek ve kadın bireyler arasında medikal tedavi, solunum desteği ve fizyoterapi uygulamaları ve hastanede kalış süresi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05).
Sonuç: KOAH akut atağında kadın ve erkek hastalar; fiziksel, fizyolojik ve klinik özellikler açısından farklılık göstermektedir. Kadınlarda sigara öyküsü daha azdır ve günlük yaşama katılımları daha iyidir. KOAH akut atağındaki kadın olguların hastalık şiddeti daha fazla olmasına rağmen, fizyoterapi uygulamaları ve diğer tedaviler kadın ve erkeklerde aynı oranda uygulanmaktadır. (Yoğun Bakım Derg 2015; 6: 27-33)