Results of the Use of the Noninvasive Mechanical Ventilation Method during Weaning from Invasive Mechanical Ventilation
1Department of Emergency Medicine, Konya Training and Research Hospital, Konya, Turkey
J Crit Intensive Care 2015; 6(3): 84-89 DOI: 10.5152/dcbybd.2015.949
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Objective: Noninvasive mechanical ventilation (NIMV) is quite useful for weaning and shortening the duration of invasive mechanical ventilation (IMV) in patients with acute respiratory failure (ARF). In this study, we aimed to determine the positive and negative consequences of using NIMV during weaning in patients who were receiving IMV because of ARF.
Material and Methods: Our study was conducted between January 2012 and 2014 in the Emergency Medicine Department of the Konya Training and Research Hospital. Patients who were ≥18 years old and who were followed up in the emergency critical care unit with IMV due to ARF and performed NIMV for weaning were included in the study. Our study was a retroprospective study, which was conducted by analyzing patient files.
Results: A total of 52 patients were included in the study. The number of patients in whom weaning was successful were 32 (61.5%), and the number of patients who failed weaning was 20 (38.5%). All the patients with initial successful weaning were discharged from the hospital, and all the patients who failed weaning died (p=0.000). The lactate level in arterial blood gas was 1.5 mmol/L [inter-quartile range (IQR): 0.7] in the successful group, and it was 2.4 mmol/L (IQR: 1.5) in the failed group. The lactate values were significantly higher in the failed group (p=0.011). We also performed receiver operating characteristic (ROC) analysis to determine the effects of lactate levels on successful weaning. This analysis showed that the cut-off value of lactate was 2.1 mmol/L [ROC curve: area under the curve 0.712, 95% confidence interval (Cl): 0.553–0.870; p=0.011].
Conclusion: Using NIMV for the ventilator separation process has become more popular in recent years. In addition, it is a more successful method than conventional methods. Arterial blood gases and lactate levels during weaning are elevated in patients who performed failed weaning. (Yoğun Bakım Derg 2015; 6: 84-9)


İnvaziv Mekanik Ventilatörden Ayırma İşlemi Sırasında Noninvaziv Mekanik Ventilasyon Yönteminin Kullanılmasının Sonuçları
1Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği, Konya, Türkiye
Journal of Critical and Intensive Care 2015; 3(6): 84-89 DOI: 10.5152/dcbybd.2015.949

Amaç: Noninvaziv mekanik ventilasyon (NIMV) akut solunum yetmezliği (ASY) olan hastaların invaziv mekanik ventilasyon (IMV) süresini kısaltma konusunda ve ventilatörden ayırma işlemi (VAİ) için oldukça faydalıdır. Bizde yapmış olduğumuz bu çalışmada IMV ile takip ettiğimiz ASY olan hastaların VAİ sırasında NIMV kullandığımızda ortaya çıkan olumlu ve olumsuz sonuçları tespit etmeyi amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya ardışık olarak 2012 Ocak - 2014 Ocak tarihleri arasında Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniğine başvuran ve kliniğimizin kritik yoğun bakım ünitesinde takip edilen on sekiz yaş ve üstündeki IMV uygulanırken NIMV ile VAİ yapılan ASY’si olan hastalar alınmıştır. Çalışmamız hastaların dosyalarını inceleme yöntemi ile yapılmış olan retroprospektif bir çalışmadır.
Bulgular: Çalışmamıza toplam 52 hasta alınmıştır. Başarılı VAİ yapılan hasta sayımız 32 (%61,5) iken, başarısız VAİ yapılan hasta sayımız 20 (%38,5) idi. Başarılı VAİ yapılan hasta grubunda ki tüm hastalarımız hastaneden şifa ile taburcu olurken, başarısız VAİ yapılan hasta grubunda ise tüm hastalarımız hayatını kaybetti (p=0,000). Hastaların VAİ sırasındaki arteryal kan gazı laktat değeri başarılı olan grupta 1,5 (ÇAA:0,7) mmol/L iken, başarısız olan grupta 2,4 (ÇAA:1,5) mmol/L tespit edilmiş olup başarısız olan grupta anlamlı şekilde daha yüksekti (p=0,011). Ayrıca VAİ sırasındaki laktat düzeyinin VAİ başarısını belirlemedeki etkisini ölçmek için ROC analizi yaptık. Bu analiz sonucunda laktat düzeyinin eşik değeri >2,1 mmol/L olarak belirlendi [ROC eğrisi: eğri altında kalan alan 0,712, %95 güven aralığı (Cl): 0,553 - 0,870; p=0,011].
Sonuç: Ventilatörden ayırma işlemi için NIMV yönteminin kullanılması son yıllarda giderek popüler hale gelen ve geleneksel yöntemlere göre daha başarılı bir yöntemdir. VAİ sırasındaki arteryal kan gazı laktat değeri VAİ’nin başarısız olduğu hastalarda daha yüksek tespit edilmektedir. (Yoğun Bakım Derg 2015; 6: 84-9)