Anxiety and Depression in Intensive Care Unit Staff
1Chest Diseases and Tuberculosis/ Internal Intensive Care Unit, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital, Ankara, Turkey
2Ankara Occupational Diseases Hospital, Chest Diseases and Tuberculosis, Ankara, Turkey
3Dokuz Eylül University, Chest Diseases and Tuberculosis-Intensive Care, Izmir, Turkey
J Crit Intensive Care 2016; 7(3): 93-98 DOI: 10.5152/dcbybd.2017.1328
Full Text PDF (Turkish)

Abstract

Objective: Stress, anxiety, and depression are common problems among health professionals. Among health units, working in intensive care units (ICUs) are particularly more stressful as they deal with critically ill patients. The present study aimed to investigate the prevalence of anxiety and depression and the risk factors in an ICU staff.
Material and Methods: The ICU staff at our hospital was included in this cross-sectional study. In addition to demographic features of participants, medical histories and smoking statuses were recorded. The Fagerstrom Test for Nicotine Dependence and Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) were conducted. According to the HADS score, participants (score ≥8) rated as “borderline abnormal” and “abnormal” were together considered as a case group.
Results: In the present study, 112 ICU staff including 84 nurses, 23 assistant personnel, and 5 doctors were included. Of the participants, 57.1% (n=64) had at least one of the symptoms of anxiety and depression and 26.8% (n=30) had both symptoms. Of the participants, 34.8% were smokers.
Conclusion: Being an assistant personnel in the ICU and the presence of comorbid diseases were found to be the main risk factors in the development of anxiety/depression.


Yoğun Bakım Ünitesi Çalışanlarında Anksiyete ve Depresyon
1Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz/ Dahili Yoğun Bakım Ünitesi, Ankara, Türkiye
2Ankara Meslek Hastalıkları Hastanesi, Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz, Ankara, Türkiye
3Dokuz Eylül Üniversitesi, Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz-Yoğun Bakım, İzmir, Türkiye
Journal of Critical and Intensive Care 2016; 3(7): 93-98 DOI: 10.5152/dcbybd.2017.1328

Amaç: Sağlık çalışanları arasında stres, anksiyete ve depresyon sık görülen sorunlardır. Yoğun bakım üniteleri (YBÜ) ağır hastalarla uğraşan birimler olarak sağlık kurumları içinde ayrıca stresli çalışma birimleridir. Bu çalışmada, YBÜ çalışanlarında anksiyete ve depresyon sıklığını ve etki eden risk faktörlerini araştırmak amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Hastanemiz YBÜ çalışanları kesitsel çalışmaya dâhil edildi. Kişilerin demografik özellikleri yanı sıra tıbbi öyküleri ve sigara içme durumları kaydedildi. Fagerstrom Nikotin Bağımlılık Testi ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Skalası (HADS) uygulandı. HADS skoruna göre “sınırda anormal” ve “anormal” olarak değerlendirilen kişiler (skor ≥8) birlikte vaka grubu olarak ele alındı.
Bulgular: Çalışmaya 84 hemşire, 23 yardımcı personel ve 5 doktor olmak üzere 112 YBÜ çalışanı dâhil edildi. Katılımcıların 64’ünde (%57,1) anksiyete ve depresyondan en az biri, 30 kişide (%26,8) iki durum birden mevcuttu. Katılımcıların 39‘u (%34,8) halen sigara içmekte idi.
Sonuç: Yoğun bakım ünitelerinde yardımcı personel olarak görev yapıyor olmak ve eşlik eden hastalık varlığı anksiyete/depresyon gelişiminde başlıca risk faktörleri olarak saptandı.