Abstract
Objective: Thoracoabdominal aortic aneurysm (TAAA) surgery is accepted as a life-saving surgical repair, but its postoperative morbidity and mortality rates are high. Postoperative paraplegia and paraparesis, hospital-acquired infections, and renal insufficiency are serious complications that prolong hospital stay. Cerebrospinal fluid drainage (CSFD) has been shown to significantly reduce paraplegia and paraparesis risk, especially when used in combination with other methods. Despite its potential benefits, CSFD is not an innocent process because of possible infectious complications, such as localized infections, meningitis, intracranial hemorrhage, and neurological damage. In the present study, we aimed to appraise the postoperative outcomes and intensive care unit period of patients with TAAA surgery who underwent CSFD.
Material and Methods: The records of all patients treated at the Türkiye Yüksek İhtisas Training and Research Hospital Cardiovascular Surgery Clinic between January 2014 and January 2018 for TAAA were reviewed retrospectively.
Results: Although the early mortality rate was reported as 10% in the literature, in non-emergent cases, our mortality rate was higher in the present study. The probable reason for this is that we only assessed CSFD cases and total in-hospital mortality, suggesting that urgent cases constitute half of the patients. Excluding postoperative complications, the morbidity rate was 37.9% when the total number of morbidities following intensive care was included. The rate of CSFD-related complications was 10.33%.
Conclusion: Previous studies have supported the use of CSFD in TAAA repair, and practical guidelines minimize the connatural risk of CSFD. Therefore, it is crucial to be aware of both the efficacy and the possible risks of CSFD. Although deficiency of the control group and being in retrospective nature prevents precise inferences in the present study, our results are consistent with the literature. We believe that this short-lived study needs to be repeated on a wider basis.
Amaç: Torakoabdominal aort anevrizması (TAAA) ameliyatı, hayat kurtarıcı bir cerrahi onarım olarak kabul edilmektedir ancak postoperatif morbidite ve mortalite oranı yüksektir. Postoperatif parapleji ve paraparezi, hastane kökenli enfeksiyonlar ve böbrek yetmezliği hastanede kalış süresini uzatan ciddi komplikasyonlardır. Beyin omurilik sıvısı drenajının (BOSD), özellikle diğer yöntemlerle kombine olarak kullanıldığında, parapleji ve paraparezi riskini önemli derecede azalttığı gösterilmiştir. Potansiyel faydalarına rağmen BOSD, lokalize enfeksiyonlar ve menenjit gibi enfeksiyöz komplikasyonlara, intrakraniyal hemoraji ve nörolojik komplikasyonlara yol açabilmesi nedeniyle masum bir işlem değildir. Bu çalışmanın amacı, TAAA cerrahisi geçiren ve BOSD işlemi uygulanan hastaların postoperatif sonuçlarını ve yoğun bakım sürecini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntemler: Ocak 2014-Ocak 2018 tarihleri arasında Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde TAAA tedavisi gören tüm hastaların kayıtları geriye dönük olarak gözden geçirildi.
Bulgular: Acil olmayan vakalarda erken mortalite oranı literatürde %10 olarak bildirilmesine rağmen bu çalışmada mortalite oranımız daha yüksekti. Muhtemelen bunun nedeni yalnızca BOSD’lı vakaları - acil vakalar hastaların yarısını oluşturuyordu- ve toplam hastane içi mortaliteyi değerlendirmemizdir. Postoperatif komplikasyonlar hariç tutulduğunda yoğun bakım sürecinde görülen toplam morbidite oranı %37,9 idi. BOSD’la ilgili komplikasyonların oranı %10,33 olarak gerçekleşmişti.
Sonuç: Daha önce yapılan çalışmalardaki veriler, TAAA onarımında BOSD kullanımını desteklemektedir ve pratikte kullanılan kılavuzlara uyulması bu işlemin doğal riskini en aza indirmektedir. Bu nedenle, BOSD işleminin hem etkinliğini hem de olası risklerini bilmek önemlidir. Bu kısa süreli çalışmada kontrol grubu olmaması ve retrospektif yapısı kesin çıkarımlara engel olsa da sonuçlar literatürle uyumlu olarak gözlenmiştir. Ancak bu çalışmanın daha geniş bir çerçevede tekrarlanması gerektiğini düşünüyoruz.